Eerste betalingen NOW + advies, loonnieuws dga’s en relatief goed regionieuws

NOW: eerste betalingen al verricht

De NOW-regeling geldt als tegemoetkoming voor de loonkosten van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020. “De loonsom in januari is de basis voor de compensatie om te voorkomen dat mensen frauderen met aangiften”, zegt minister Wouter Koolmees. “Met name de seizoensbedrijven, die in januari een lage loonsom hebben, bereiken we niet zo goed met NOW.” Lees hier meer over hoe de NOW werkt.

Het UWV heeft de eerste betalingen ook al verricht, zegt Koolmees, al weet hij nog niet precies hoeveel.

Lees hier het hele bericht

WTV? Advies: doe alsnog de NOW

Bedrijven die al werktijdverkorting (WTV) hadden aangevraagd, adviseren we om alsnog de NOW-aanvraag te doen. Eerder werd dat afgeraden omdat er ‘vanzelf’ bericht zou komen. Echter is ons nu toegezegd dat het aanvragen van de NOW het proces wel degelijk versnelt.

Aanvragen tegemoetkoming

Lager loon dga’s toegestaan

Als de omzet en de liquiditeit van een bv worden bedreigd door de coronacrisis, is het toegestaan voor directeuren-grootaandeelhouders om (tijdelijk) een lager ‘gebruikelijk’ loon te hanteren. “Maar dat mag alleen voor de maanden die nog moeten komen.”

(Overigens is er ook een TOZO voor de dga die meer dan 50% van de aandelen in de bv heeft, kijk op www.krijgiktozo.nl.)

Verlaging gebruikelijk loon dga’s

Relatief goed nieuws uit de regio

De Rabobank heeft de effecten van de coronacrisis op regionale economieën onderzocht. Er zijn verschillen in de economische gevoeligheid voor de coronamaatregelen. Daarin is er relatief goed nieuws voor (regio) Westerkwartier. Vergeleken met de rest van Nederland behoort het Westerkwartier tot gebieden die economisch het minst gevoelig zijn voor de crisis, mede door de grote zorgsector.

Effecten regionale economieën