Kansen voor thuiswerkfaciliteiten!

Kansen voor thuiswerkfaciliteiten!

Onlangs verhoogde het kabinet de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) naar 3% over de eerste €400.000 van de loonsom van de werkgever. Het gaat om een verruiming van maximaal €5.200 euro (zie onderstaande berekening). De verruiming mag gebruikt worden voor thuiswerkfaciliteiten.

Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld computers, zolang de werkgever maar kan motiveren dat dit noodzakelijk is voor de medewerker om de werkzaamheden uit te voeren. Dit noemen we het noodzakelijkheidscriterium.

De vrije ruimte kan ook gebruikt worden voor hulpmiddelen als iPads, mobieltjes en laptops (zelfs als dit niet per se noodzakelijk is), als deze hulpmiddelen voor tenminste 90% zakelijk gebruikt worden.

Verder is de vrije ruimte inzetbaar voor arbovoorzieningen, wanneer de werkgever de voorziening betaalt; geen eigen bijdrage van de werknemer wordt gevraagd én de inrichting van de thuiswerkfaciliteit opgenomen is in het arboplan van de werkgever. Onder die voorwaarden is de vrije ruimte inzetbaar voor ergonomische bureaustoelen, bureaus en verlichting.

Berekening verhoogde WKR

Eerst was de vrije ruimte van de WKR nog 1,7% (€400.000 x 1,7% = € 6.800), inmiddels is dat verhoogd naar 3% (€400.000 x 3% = € 12.000), een verschil van €5.200.