De zorgbonus 2020 verantwoorden gebeurt via de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I).
De verantwoording dient te gebeuren in het jaar na de uitbetaling van de zorgbonus. Dus een uitbetaling in 2020 wordt verantwoord in 2021. Een in 2021 uitgekeerd bedrag wordt verantwoord in 2022.
In dat nieuwe kalenderjaar heb je uiterlijk 22 weken de tijd om deze verantwoording op te stellen.
Bij een subsidie tot 25.000 euro hoef je niks in te leveren bij de DUS-I. Daarmee geldt er geen formele verantwoording. Let op: je kunt eventueel wel aantonen dat de bonus is uitbetaald. En dat er voldaan is aan de verplichtingen. Door middel van steekproeven is er her en der alsnog een controle.
Bij de uitbetaling tussen 25.000 en 125.000 euro komt de DUS-I wel in beeld. Je hebt in april 2021 een e-mail ontvangen met de link naar het online verantwoordingsformulier. Door middel van dit formulier dien je een aanvraag in voor de vaststelling van de subsidie.
Zo toon je aan wat werkelijke kosten waren, de verrichte activiteiten en dat er voldaan is aan de verplichtingen.
Het gaat allemaal nog een stap verder wanneer de uitbetaling 125.000 euro of hoger is. In dat geval werk je in eerste instantie weer met het formulier. Daarnaast leg je ‘rekening en verantwoording’ af via een bijlage bij de jaarrekening. Dit met een verklaring en het verslag van feitelijke bevindingen van een accountant.
Is er een deadline? Ja, de zorgbonus 2020 verantwoorden dient uiterlijk 6 juni 2021 te gebeuren. Doe dit als je in 2020 de volledige zorgbonus hebt uitgekeerd aan de zorgprofessionals.
Deze pagina is geschreven door het nationale Administratiekantoor voor Personeels- en Salarisadministratie, AvPS. AvPS verandert loonstress in loonsucces.
Vul hieronder het contactformulier in en geef je vraag of opmerking aan ons door.