Ziekteverzuim

Ziekteverzuim betreft de afwezigheid van een werknemer vanwege gezondheidsredenen. Het kan variëren van kortdurende afwezigheden tot langdurig ziekteverlof. Een effectief ziekteverzuimbeleid is cruciaal voor elke organisatie om de continuïteit en het welzijn van de werknemers te waarborgen. Toch vormt het voor veel organisaties een uitdaging. Het brengt niet alleen directe kosten met zich mee, zoals de doorbetaling van salarissen, maar ook indirecte kosten zoals de inhuur van vervangend personeel en de impact op de werksfeer en productiviteit.

Impact
Naast de directe kosten, zoals het doorbetalen van loon tijdens ziekte, zijn er ook indirecte kosten zoals de inhuur van tijdelijk personeel, verminderde productiviteit, en de impact op de teamdynamiek. Een hoog ziekteverzuim kan duiden op dieperliggende problemen binnen een organisatie, zoals een hoge werkdruk of een slechte werksfeer. Wij adviseren een proactieve aanpak van ziekteverzuim, waarbij preventie centraal staat. Dit omvat het investeren in een gezonde werkomgeving, het bieden van voldoende ondersteuning aan medewerkers, en het bevorderen van een open cultuur waarin werknemers zich comfortabel voelen om over hun gezondheid en welzijn te spreken.

Elke situatie van ziekteverzuim is uniek en vraagt om een persoonlijke aanpak. Goede communicatie is belangrijk bij het beheren van ziekteverzuim. Binnen onze dienstverlening adviseren we om verzuimgesprekken te voeren waarbij de manager en de medewerker samen de oorzaken van het verzuim bespreken en werken aan een plan voor verbetering en re-integratie.

Ziekteverzuim biedt organisaties niet alleen uitdagingen, maar ook kansen om te investeren in het welzijn van medewerkers en de werkomgeving.

Voor meer informatie, kijk op de website van de Rijksoverheid.

Jan Jan

Een offerte ontvangen?

Vraag hieronder gelijk een offerte aan voor het uitbesteden van de loonadministratie.

  • Velden met een * zijn verplicht.