Vorstverlet: Wanneer moet u uw personeel vrijgeven?

Februari 2025

Vorstverlet: Wanneer moet u uw personeel vrijgeven?

Tijdens de wintermaanden kunnen ijs, sneeuw en vorst het werken in de buitenlucht bemoeilijken. Vooral in de bouwsector is het belangrijk te weten wanneer werknemers vanwege onwerkbaar weer, ook wel vorstverlet genoemd, hun werkzaamheden moeten staken. Maar wat houdt vorstverlet precies in en hoe past u dit toe?

Wat is vorstverlet?

Vorstverlet treedt in werking wanneer werkzaamheden gestaakt moeten worden vanwege ongunstige weersomstandigheden, zoals vorst. In veel cao’s binnen de bouwsector is vastgelegd dat bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager niet buiten gewerkt mag worden.

Ook als de werkplek onbegaanbaar is door sneeuw of ijzel, of als er geen adequate beschermende kleding beschikbaar is, mogen werknemers het werk weigeren. De exacte voorwaarden voor vorstverlet staan vermeld in de betreffende cao.

Loon doorbetalen tijdens vorstverlet

Als werkgever bent u verplicht het loon volledig door te betalen tijdens vorstverlet. Werknemers mogen niet ontslagen worden vanwege het stoppen van het werk door vorst. Zodra het weer verbetert, kunnen werknemers worden verzocht hun werkzaamheden te hervatten. Daarnaast is het toegestaan om tijdens vorstverlet vervangend werk aan te bieden, mits dit past bij de functie en capaciteiten van de werknemer en uitgevoerd kan worden op een locatie zonder dezelfde weersomstandigheden.

Vorst-WW: Uitkering bij onwerkbaar weer

Binnen verschillende cao’s in de bouw is er voor werknemers een WW-uitkering bij onwerkbaar weer, ook wel vorst-WW genoemd. Als werkgever dient u tijdens de eerste twee wachtdagen per winterseizoen het loon zelf door te betalen. Indien het onwerkbare weer langer aanhoudt, kunt u voor uw werknemers een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Het is belangrijk om onwerkbaar weer tijdig te melden, uiterlijk voor 10.00 uur op de eerste dag dat er niet gewerkt kan worden.

Maatregelen om vorstverlet te voorkomen

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om vorstverlet te voorkomen. Denk aan het afschermen van de werkplek tegen kou, wind of regen, het zorgen voor verwarming of het verstrekken van warmtebronnen zoals heatpacks. Met een relatief kleine investering kunt u zo voorkomen dat werkzaamheden stil komen te liggen en uw werknemers veilig en gezond aan het werk houden.

Voor meer informatie en specifieke regels omtrent vorstverlet? Neem dan contact met ons op via AVPS.